مرحله اول
افزایش نرخ بهره یکی از شیوههای مرسوم در دنیا برای کنترل تورمه اما اجرای موفق این سیاست لوازمی داره که این لوازم در ایران وجود نداره و باید با احتیاط بیشتری این سیاست اجرایی بشه.
مرحله دوم
وقتی میانگین رشد اقتصادی در سالهای اخیر نزدیک به صفر بوده و یکی از چالشهای مهم بخش مولد تأمین سرمایه است، افزایش نرخ سود بانکی، تأمین سرمایه برای بخش مولد و قطعا سختتر میکنه.
مرحله سوم
نرخ سود تسهیلات بانکی در شعب بانکهای دولتی و خصوصی افزایش پیدا کرده و به حدود ۲۴-۲۵ درصد رسیده! بانکهای خصوصی موقع پرداخت تسهیلات، نرخ سود و به مشتری ها ۲۴ درصد اعلام میکنن. این نرخ قبل از این ۱۸ درصد بود.
آیا قانونی است؟
شورای پول و اعتبار هنوز به صورت رسمی مصوبهای درباره تغییر نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی نداشته و مشخص نیست بانکهای دولتی و خصوصی با چه مجوزی نسبت به افزایش این نرخها اقدام کردن؟!
عامل تورم چیست؟ راهحل آن چیست؟
متهم اصلی تورم جهش نرخ ارز است؛ از دلایل جهش نرخ ارز به مسائلی مانند سیاست تجارت خارجی، مدیریت تراز پرداختها، شیوه رژیم نرخ ارزی و بازیگری بانک مرکزی در بازار ارز میشه اشاره کرد.
خود بانکها عامل اصلی ایجاد تقاضا در بازارهای ارز، طلا و خودرو هستن و راهحل افزایش نرخ بهره نیست.
حق سکوت یا جریمه؟
حدود 90 درصد سپردههای بانکی در اختیار کمتر از ده درصد مردمه و 10% سپردهها در اختیار 90 درصد مردم، افزایش نرخ سود سپردههای بانکی، درآمد ثروتمندان و دهکهای پردرآمد کشور و افزایش میده و تأثیری بر درآمد دهکهای متوسط و پایین درآمدی از محل سود بانکی نداره. افزایش نرخ سود به سپردههای بانکی باجی به ثروتمندانه تا فعلاً پول خودشون و وارد بازار داراییها نکنن و سبب افزایش قیمتها نشن.
افزایش نرخ رشد نقدینگی و ظهور تورم با شدت بیشتر
اتفاقی که در دهه نود رخ داد، بانکها برای اعطای سود سپرده بانکی اقدام به خلق پول کردن، یعنی مابهازای سود پرداختی به سپردههای بانکی درآمدی نداشتن و این شکاف و با خلق پول جبران کردن، این موضوع با افزایش سود سپردههای بانکی شدت میگیره، حتی اگر با افزایش نرخ سود بانکی تا حدی از نرخ تورم کم بشه، این اقدام موقتیه و با توجه به افزایش نرخ رشد نقدینگی از محل افزایش سود بانکی تورم در آینده با شدت بیشتری بوجود میآید.
آیا اقتصاد ایران شبیه روسیه است؟
مقایسه اقتصاد ایران با روسیه اساساً اشتباهه اقتصاد ایران به آرژانتین شبیه تره ، با مقایسه تورم در 5 سال اخیر در ایران و روسیه و آرژانتین متوجه میشیم که میانگین تورم در روسیه 5 تا 7 درصد بوده برای همین افزایش نرخ بهره به 20% تونسته روی تورم و ارزش پولش تائیر بزاره ولی توی آرژانتین 40% بوده و افزایش نرخ بهره تا 75% هم نتونسته تورمش و مهار کنه و تورم آرژانتین تا 80% هم رشد کرده
تو ایران هم میانگین تورم 40 تا 50% بوده و به نظر نمیرسه با افزایش نرخ بهره تا 25% تورم کنترل بشه، اگر بنا بر مقایسهای هم باشه تورم و انتظارات تورمی در ایران بیشتر شبیه به آرژانتینه تا روسیه.