هوش مصنوعی (AI) شاخه ای وسیع از علوم کامپیوتری بوده که با ساخت ماشین های هوشمند میتواند وظایفی را انجام دهد که عموما به هوش انسانی نیاز دارند. در حالی که هوش مصنوعی یک علم بین رشتهای با رویکردهای مختلف است.
هوش مصنوعی به ماشین ها کمک کرده تا تواناییهای ذهن انسان را شبیه سازی یا گاها آنها را تصحیح کنند، مانند سیری و الکسا. هوش مصنوعی به طور فزاینده ای به بخشی از زندگی روزمره تبدیل میکند و به جایی خواهد رسید که همه مردم از آن استفاده خواهند کرد.
در واقع هوش مصنوعی فرآیندهای هوش انسانی را شبیه سازی میکند که این شبیه سازی توسط ماشین ها به ویژه سیستم های کامپیوتری شناخته میشود و از کاربرد های اساسی آن میتوان به سیستم های پردازش و مسلط به تشخیص زبان، تشخیص گفتار و حتی بینایی اشاره کرد.
هوش مصنوعی چگونه کار میکند؟
از آنجایی که سرعت استفاده از هوش مصنوعی بالا گرفته، صاحبان کسب و کار در صدد یادگیری استفاده از خدمات آن هستند. آنچه از AI یاد میشود، در واقعیت جزئی از فناوری است، همانند یادگیری کار با دستگاه ها. هوش مصنوعی با استفاده از سخت افزار و همچنین نرم افزار نیاز به تخصصی به منظور نوشتن و آموزش الگوریتم های یادگیری ماشین دارد.
هوش مصنوعی ابزارهای زیادی دارد، یکی از زیر مجموعه های آن یادگیری ماشین است. به ماشین آموزش میدهند هوش مصنوعی را از طریق الگوریتم های آموزش داده شده با داده ها بایگانی میکند. یادگیری ماشینی رشتهای است که به رایانهها توانایی یادگیری بدون برنامهریزی صریح را میدهد.
یادگیری عمیق نوعی یادگیری ماشینی است که از ساختار مغز انسان الهام گرفته شده است. به این ساختار شبکه های عصبی مصنوعی میگویند. این قابلیت میتواند از داده ها بدون برچسب و حتی بدون ساختار مانند تصاویر یا گفتار آموزش ببیند و اطلاعات به دست آورد.
برنامه نویسی هوش مصنوعی بر مهارت های شناختی تمرکز دارد که شامل موارد زیر است:
یادگیری: برای استفاده از هوش مصنوعی لازم است ابتدا نحوه عملکرد و استفاده از آن را یاد بگیرید. فرمان ها یا همان الگوریتم، دستورالعمل هایی هستند که در کنار هم برای تکمیل دستگاه های محاسباتی هستند تا در نهایت یک کار منحصر به فرد را ارائه دهد.
استدلال: قطعا استدلال یکی از مهمترین شاخه ها در برنامه نویسی هوش مصنوعی بوده چراکه برای انتخاب فرمان های مناسب و در نهایت رسیدن به یک نتیجه مطلوب تمرکز دارد.
خود ساختگی: این جنبه برنامه نویسی برای هوش مصنوعی در واقع کار تنظیم مداوم الگوریتم ها و همچنین اطمینان از ارائه دقیق ترین نتایج ممکن را بر عهده دارد.
خلاقیت: این رشته از هوش مصنوعی از شبکه های عصبی، سیستم های مبتنی بر الگوریتم، روش های آماری است و از الباقی تکنیک های هوش مصنوعی برای تولید تصاویر جدید، متن جدید، موسیقی جدید و ایده های جدید استفاده میکند.
مزایای استفاده از هوش مصنوعی
هوش مصنوعی پتانسیل این را دارد که کل زندگی انسان ها را تغییر دهد یکی از موثر ترین کارهایی که میتواند انجام دهد سرعت بخشیدن به کار هاست مخصوصا در شرکت ها و موسسات میتواند تاثیر گذار باشد. با هوش مصنوعی تسک های تکراری به راحتی و با سرعت بیشتری انجام میشود جزئیات به خوبی درک و تجزیه و تحلیلات با کمترین خطا انجام میشود.
فرض کنید هزاران پرونده باید بازیابی شوند و فیلد هایی خاصی از آن بررسی شود شک نکنید که هوش مصنوعی با سرعتی ده برابر نیرو های انسانی این کار را به نحو احسنت انجام خواهد داد بنابراین میتوان به ضرورت استفاده و یادگیری هوش مصنوعی پی برد. هوش مصنوعی در بسیاری از بزرگترین و موفقترین شرکتها، از جمله آلفابت، اپل، مایکروسافت و متا، که از فناوریهای هوش مصنوعی برای بهبود عملکرد و پیشی گرفتن از رقبا استفاده میشود، به مرکزیت تبدیل شده است.
معایب هوش مصنوعی چیست؟
خوب حالا که انقدر راجع به فواید هوش مصنوعی گفتیم بد نیست نگاهی هم به معایب آن بندازیم:
- هزینه های بالا: چرا که ایجاد یک ماشین که توانایی شبیه سازی هوش انسان را داشته باشد کار کوچک و البته کم هزینه ای نخواهد بود.
- بدون خلاقیت: یکی از بزرگترین معایب هوش مصنوعی عدم خلاقیت آن است، نمیتواند یاد بگیرد که خارج از چارچوب فکر کند.
- انسان ها را تنبل میکند.
- انسان ها را بیکار میکند.
- مشخص نیست چه چیزی در انتظار دنیای قبل از ورود آنهاست.
چند نوع هوش مصنوعی داریم؟
هوش مصنوعی ضعیف
که به آن هوش مصنوعی باریک یا (ANI) نیز میگویند آموزش دیده تا با تمرکز بیشتری وظایفش را انجام دهد. برخی از قابلیت های بسیار قوی مانند جستجو سیری اپل، الکسای در آمازون، آی بی ام واتسون و وسایل نقلیه را فعال میکند.
هوش مصنوعی قوی
از هوش عمومی مصنوعی و هوش مصنوعی فوق العاده تشکیل شده است. شکلی نظری است که دارای یک ماشین بوده و با هوش انسان برابری میکند. این دستگاه خودآگاه قابلیت های بسیاری از جمله؛ حل مشکلات، یادگیری و حتی برنامه ریزی برای آینده را دارد.
ابر هوش مصنوعی
ابر هوش از هوش و توانایی مغز انسان پیشی میگیرد، در حالی که هوش مصنوعی قوی هنوز کاملاً تئوری است ولی قطعا با پیشرفت لحظه به لحظه دنیای علم و تکنولوژی رسیدن به همچین چیزی دور از عقل نیست.
کاربرد های هوش مصنوعی
امروزه شاهد کاربردهای واقعی و بسیاری از ماشین های هوش مصنوعی هستیم، در پایین برخی از نمونه ها را آوردهایم:
تشخیص گفتار: تشخیص گفتار رایانهای یا گفتار به متن قابلیتی است که از پردازش زبان طبیعی (NLP) برای پردازش گفتار انسان در قالب نوشتاری استفاده میکند. برای مثال اکثر تلفن های هوشمند قادر به قابلیت تشخیص گفتار هستند.
خدمات مشتری: راهنما های مجازی آنلاین در طول سفر مشتری جایگزین نیروی انسانی میشوند. برای مثال هوش مصنوعی به عنوان پشتیبان در سایت های پر بازدید قرار میگیرند تا به سوالات عمومی پاسخ دهند.
چشم رایانه: این فناوری که به آن بینایی رایانه نیز میگویند، هوش مصنوعی رایانهها و سیستمها را قادر میسازد تا اطلاعات لازم را از تصاویر دیجیتال، فیلم ها و سایر ورودیهای بصری به دست آورند.
موتورهای تاکید: الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوانند با استفاده از دادههای قبلی در بازه زمانی مشخص و بررسی آنها، به کشف روندهایی که برای توسعه استراتژیهای فروش متقابل مؤثرتر است، کمک کنند. این بیشتر برای ارائه توصیههای لازم و مرتبط به مشتریان در طول فرآیند پرداخت برای خردهفروشان آنلاین استفاده میشود.
معاملات به صورت خودکار انجام میشود، پلتفرمهای معامله گر با فرکانس های بالا که بر پایه و اساس هوش مصنوعی هستند برای بهینهسازی سبد سهام طراحی شدهاند، هزاران یا حتی میلیونها معامله را در روز بدون هرگونه دخالت انسان انجام میدهند برای مثال کسانی که در بازار های مالی مشغول هستند قطعا نمیتوانند بدون استفاده از هوش مصنوعی تعداد معاملات زیادی را به صورت همزمان انجام دهند.