در این سال های اخیر اقتصاد ایران تنش های زیادی را تجربه کرده، در پایین سه عامل اصلی تعیین کننده رشد اقتصاد ایران در ده سال آینده را آوردهایم:
رشد اقتصادی (نرخ تشکیل سرمایه)
نرخ تشکیل سرمایه همان کاهش رشد اقتصادی کشور است. طبق آمار بانک مرکزی در سال گذشته حدود 5% از سرمایه از کشور خارج شده، این میزان به نسبت شرایط کنونی متغیر بوده و همچنین تاثیر مستقیمی روی رکود، بی کاری، و تورم داشته است.
نرخ بیکاری
نرخ بیکاری یکی از شاخصهایی است که تا بوده اقتصاد دانها و مردم به آن توجه بسیاری داشتند. با این حال درک بسیاری از این مفهوم صحیح نیست. بسیاری به صداقت دولت در رابطه با نرخ بیکاری شک داشته و برخی دیگرفکر میکنن این شاخص طوری عمل آمده که شرایط را از چیزی که هست بهتر نشان دهد.
موج بیکاری را میتوان پیشبینی کرد و حتی میتوان از آن جلوگیری نیز کرد این شاخص ارتباط مستقیم با رشد اقتصادی دارد به صورتی که با افزایش رشد نرخ بیکاری کاهش و بلعکس با کاهش رشد اقتصادی نرخ بیکاری نیز افزایش مییابد. هرگز نمیتوان با کاهش یا افزایش نرخ بیکاری تعداد شاغلین و بیکار هارا نشان داد اصل براین بوده که نرخ بیکاری نشان دهد پیدا کردن شغل در یک کشور به چه میزان آسان یا سخت است.
به گونه ایببیکاری موجب خروج نیروی کار، کمبود نیروی انسانی، کاهش درآمد دلاری، و افزایش تشدید بودجه میشود. اگر رشد اقتصاد کاهش یابد، تورم افزایش پیدا کند و به دبال آن افراد بیشتری در جستجو شغل باشند نرخ بیکاری نیز افزایش پیدا میکند.
تورم
تورم به زبان ساده چیست؟
تورم نرخ افزایش قیمت ها در یک دوره زمانی معین است. تورم معمولاً یک معیار گسترده، مانند افزایش کلیه قیمت ها یا بالا رفتن هزینه های زندگی در یک کشور است. چه چیزی باعث تورم می شود؟ نتیجه تصویری تورم چیست؟
مشاغل بیشتر شده و دستمزدها بالاتر میرود درآمد خانوارها را افزایش و منجر به بیشتر شدن هزینههای مصرفکننده و همچنین افزایش بیشتر تقاضا و افزایش قیمت کالاها و خدمات میشود. وقتی این اتفاق در تعداد زیادی از مشاغل و بخش ها رخ می دهد، منجر به افزایش تورم خواهد شد. در سال گذشته نرخ تورم حدود 30 درصد افزایش یافته و پیشبینی میشود در سالهای آینده تا 45 درصد نیز افزایش داشته باشد پیشبینی این ارقام فاجعه است.
چه کسانی تورم را کنترل میکنند؟
بانک مرکزی برای کاهش تقاضا و مهار تورم که در بسیاری از کشورها در بالاترین سطح خود از دهه 1980 قرار گرفته، نرخ بهره را افزایش میدهند. از آنجا که روند افزایش قیمت بسیار سریع خواهد بود و برای جامعه پرهزینه است ضررات زیادی برای رشد اقتصادی نیز به همراه دارد، به هر حال بهتر است سیاست پولی قاطعانه عمل کند.
راهکار های اقتصادی
باید ها و نباید هایی که در این شرایط میتواند به شما کمک کند:
- به حقوق ثابت اکتفا نکنید و سعی کنید برای یک حرفه موفق سرمایه گزاری کنید.
- به حمایت های دیگران اتکا نکنید و به خودتان تکیه کنید.
- سعی کنید کسب و کار مبتنی بر تورم نداشته باشید.
- ریسک های غیر اقتصادی را بررسی و جدی گرفته و بدانید هر ریسکی ارزش امتحان کردن ندارد.
- دارایی با نقد شوندگی سریع داشته باشید تا در شرایط خاص سرمایهتان را از دست ندهید.
- برای حضور در هیچ بازاری اصرار نداشته باشید.
- اگر حقوق بگیر هستید حتما شغل دوم یا کسب و کار خونگی و کم هزینه داشته باشید.
- بجای کارهای بزرگ به کسب و کارهای کوچک و پر تقاضا فکر کنید.
- دقت کنید که هرگز از تکنولوژی عقب نمانید.
- سعی کنید درآمد دلاری داشته باشید تا در صورت افزایش تورم کمترین صدمه مالی را ببینید.
- از مشاورین خبره اقتصادی کمک بگیرید.